Öncelikle ilginizden dolayı teşekkür etmek isterim. ilk sorumun devamı niteliğinde olacak şekilde, istifa eden işçinin “iş arama izni” gibi bir durum nasıl oluşuyor çok anlamadım doğrusu. yani şimdi işçi istifa etse dahi bir iş arama izni mi doğacak. yoksa işverenin mağduriyetini önlemek amacı ile işçi bir ihbar önelimi kullanmak zorunda. ki ikinci koşul geçerli ise benim istifam dahilinde işveren yine bu 56 günlük önceden bildirim durumunu istifa talebimden sonra 15 gün çalışmam (toplu kullanım gibi düşünürsek) karşılığında yerine gelmiş sayacakmıdır.
Merhaba
konu şöyle aslında;
bildirimli fesihlerde feshi gerçekleştiren taraf (işçi yada işveren) karşı tarafta bildirim öneli süresi tanımak zorunda.
Aksi halde ortaya ihbar tazminatı çıkıyor. Yani siz işverene olan 8 haftalık bildirim borcunuzu ödemeden işten derhal ayrılırsanız karşı tarafa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaksınız.
İşveren içinde durum aynı şayet sizi bildirimli fesih yoluyla işten çıkartsaydı ya peşin ihbar tazminatı ödeyerek derhal fesih yoluna gitmeli, yada işyerindeki kıdeminize göre size önceden ihbarda bulunmalıydı.
İş arama iznine gelince;
İstifa ederek bildirim süresine uyan bir işçiye de iş araması amacıyla günde 2 saat iş arama izni verilmelidir.
Yargıtayımızın bu konuda verilmiş kararları olduğu gibi, Öğretide de yaygın kanaat bu yöndedir.