Hande 7 sene önce sordu

Yerel mahkemede ve istinafta ise iadeyle sonuclanan davam yargitayda su anda.fakat khk ile cikan kadrodan yararlanmak icin basvuru yaptim.henuz aciklanan bisey yok.birde dava feragatlari bizi kapsamiyor diye anliyoruz ama khk dan kurum ole olmadigini soyluyor bu konudaki gorusunuz nedir acaba?

1 Cevap
İnsan Gücü Uzman 7 sene önce cevaplandı

Merhaba
Konuyla alakalı olarak Türk Hukuk sitesinde hukukçu arkadaşların değerlendirmelerinden aşağıdaki alıntıyı sunuyorum. Umarım sorunuza yanıt olur.
İyi günler
” 696 sayılı KHK’nin 127. maddesinde hem merkezi idarelerdeki taşeronlarda çalışan ve kadroya geçirilecek işçiler için hem de yerel yönetimlerdeki taşeronlarda çalışan ve şirketlere geçirilecek işçiler için iki özel koşul bulunuyor.

Birinci koşul, “Bu kapsamda çalıştırılmasına ilişkin olarak açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğine dair yazılı beyanda bulunmak”. Dolayısıyla bu koşul ile işçilerden taşeronda çalıştıkları döneme ilişkin olarak açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat etmeleri isteniyor. Bu koşula göre işçilerin başvuruda bulunurken bu yönde bir beyanda bulunması, sınavda başarılı oldukları takdirde de geçiş yapılırken davalar veya icra takiplerinden feragat ettiklerine ilişkin belge sunmaları gerekiyor.

Bu koşul ile işçilerin muvazaa kararlarına dayanarak açtıkları ilave tediye ve/veya alacak davalarından vazgeçmeleri amaçlanıyor. Öte yandan bu koşul, muvazaa kararı olsun ya da olmasın, işçilerin ücret, fazla mesai ücreti, bayram çalışması, toplusözleşmede yer alan haklar vb. alacaklar için açtıkları davalardan feragat edilmesini de kapsıyor.

Ancak bu koşul, sadece dava açmış ya da davası sonucunda alacağı kesinleşmiş işçileri kapsıyor. Ayrıca başvuru sırasında, davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edildiğinde ilişkin belge sunulması gerekmiyor. Başvuru sırasında bunlardan feragat edileceğine ilişkin bir yazılı beyan yeterli.

İkinci koşul ise, “En son çalıştığı idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı bu madde ile tanınan haklar karşılığında herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmek”. Bu koşula göre tüm işçilerin başvuru sırasında bir beyan vermesi ve sınavda başarılı oldukları takdirde de geçiş yapılırken yazılı bir sulh sözleşmesi yapmaları gerekiyor. Dolayısıyla başvuru sırasında bir sulh sözleşmesi imzalama zorunluluğu yok. Başvuru sırasında beyan yeterli.

Bu koşul ile kadroya ya da şirketlere alınacak işçilerin, kadroya ya da şirketlere alınma hakkı karşılığında, taşeronda çalıştıkları döneme ilişkin, geçmişe dönük olarak, kadrolu işçilerin ya da şirket işçilerinin yararlandığı hak ve alacaklarını talep etmemeleri amaçlanıyor.Öte yandan bu koşul ile işçilerin, taşeronda çalıştıkları döneme ilişkin ödenmeyen ücret ve hakları varsa, bunları kamudan talep etmesinin önü kapatılıyor. Ancak bu koşulun, işçilerin kıdem tazminatı ve kullanılmayan yıllık ücretli izinleri kapsaması olanaklı değil. Bu haklar, ancak iş sözleşmesinin sona ermesi ile doğabilecek haklar. Dolayısıyla henüz doğmamış haklardan vazgeçilmesi yasal olarak da mümkün değil.”