1-İŞÇİ 01/01/2003 DE İŞBAŞI YAPTI 01/11/2003 DEN 01/02/2004 TARİHİNE KADAR İSTİRAHAT ALDI. 28/02/2004 TARİHİNDE ÇIKIŞ VERDİNİZ ARADA GEÇEN SÜRE TAZMİNAT HESAPLAMASINA DAHİLMİDİR? KIDEM TAZMİNATINI HAK EDER Mİ? İHBARI SADECE ÇALIŞTIĞI SÜRE + HAK ETTİĞİ İHBAR ÖNELİ KADARMI HESAPLAYACAĞIZ. 2-10 YILLIK ELEMAN ÇIKIŞI VERİLECEK ANCAK 3 AY BİR DEFADA SONRA 2 AY DAHA İSTİRAHAT ALDI BU SÜRELERİN TOPLAMI MI KIDEM TAZMİNATINDA HARİÇ OLUYOR? PROSEDÜR NASIL İŞLİYOR.? 10 YILLIK ÇALIŞMANIN İÇİNDE TOPLAM 1 YIL İSTİRAHATLİYSE NASIL YAPILACAK? TAZMİNATSIZ ÇIKARMA YOLU MEVCUT MU? TEŞEKKÜR EDERİM.
Merhaba
İş hukukunda tartışmaya açık bir konuda soru sormuşsunuz.Gerçekten de öğretide farklı görüşlerin olduğu bu konuda iş yasamızın 14.maddesinde açık hükümler olmadığından yargıtayın verdiği kararlara bakmak durumundayız.
Yargıtaysa verdiği kararlarda işçinin hastalığı durumunda sadece kıdem tazminatına dahil edilecek “makul bir süre”den söz etmektedir.
Bu makul süre ise iş yasamızın 25/1 maddesinde belirtilen işçinin sağlığı sebebiyle iş sözleşmesini sona erdirebilme süresi olan ihbar öneli süresinin 6 hafta aşımıdır.
Başka bir deyişle sizin bu işçinizin işyerindeki kıdemi istirahate çıktığı tarih itibarı ile i 4 haftalık ihbar öneli süresini gerektirir.Buna 6 hafta ilave ettiğinizde 10 hafta eder.
Siz sözleşme sona erdiğinde sadece bu 10 haftalık süreyi kıdem tazminatına dahil etmek durumundasınız. İstirahat bundan daha uzunsa diğer süreler kıdem hesabında dikkate alınmayacaktır.
Bu durumda işçi kıdemi hak ediyor. İhbar öneli süresinde bu tür bir kısıtlama söz konusu değil ihbarın tamamı ödenmek durumunda.
3.sorunuzun yanıtı yukarıdaki cevapta var zaten.Son olarak sağlık sebebi ile bir işçinin iş sözleşmesi sona erdirildiğinde tazminatsız çıkış söz konusu olamaz.